Challenges and Opportunities of Craft Tourism in Moita Redonda, Cascavel, (CE)
DOI:
https://doi.org/10.28998/ritur.V15.N2.A2025.pp137-149.19147Keywords:
artesanato de barro; turismo; gestão pública; desenvolvimento local; Moita Redonda (CE).Abstract
The artisanal practices of clay handling contribute to community dynamics by reinforcing cultural belonging, promoting socio-spatial construction, and preserving the memory of artisans. When associated with tourism, these practices become strategic elements for local development, enhancing cultural diversity and integrating artisans into production and consumption markets. The community of Moita Redonda, located in the municipality of Cascavel (CE), 60 km from Fortaleza, has gained interest from public and private sectors aiming to foster handicrafts through tourism.This study analyzes municipal public management initiatives aimed at valuing and strengthening handicrafts in Moita Redonda, exploring the interconnections between handicrafts and tourism and the potential for local development. A qualitative, exploratory, and descriptive approach was adopted, with field research conducted in January 2023 through interviews with seven representatives, including five public officials and two community leaders. Data were organized and analyzed using Content Analysis (CA).The findings reveal that the relationship between tourism and handicrafts is positively perceived by managers; however, actions are limited to promoting products at fairs and events. No initiatives were identified to preserve and strengthen cultural traditions, which poses a long-term risk to the sustainability of this practice in the community. Although there is a Municipal Council for Cultural Policy where artisans are represented, their effective participation in decision-making processes and partnerships with public management remains limited.The study concludes that systematic planning through participatory processes is necessary to address local demands, both in improving community living conditions and strengthening tourism
Downloads
References
BARDIN, L. Análise de conteúdo. Trad. Luís Antero Reto e Augusto Pinheiro. Lisboa: Edições 70, 2010.
BELAS, C. O consumo de bens culturais e a salvaguarda do patrimônio imaterial: o caso do capim dourado do Jalapão. In: ENEC, 4. Anais... Rio de Janeiro, 2008.
BOKOVA, I. Textos base. Convenção de 2003 para a Salvaguarda do Patrimônio Cultural Imaterial. Paris: Unesco, 2012. Disponível em: https://docs.wixstatic.com/ugd/588860_c392e4a2bab84c8da21a-48ffe0f2afb3.pdf. Acesso em: 15 abr. 2023.
BOTELO, V. S. Design e Artesanato: Um estudo comparativo sobre modelos de intervenção. Monografia (Departamento de Design da Universidade Federal de Pernambuco). Recife, 2005.
CANCLINI, N. G. As culturas populares no capitalismo. São Paulo: Brasiliense, 1983.
DALLABRIDA, V. R. Governança territorial: do debate teórico à avaliação da sua prática. Análise Social, Lisboa, v. L(2º), n. 215, p. 304-328, jun. 2015. Disponível em: http://agbcampinas.com.br/bcg/index.php/boletimcampineiro/article/view/86/2012v2n3_Gottmann. Acesso em: 16 abr. 2023.
GORZ, A. O imaterial. Conhecimento, valor e capital. São Paulo: Annablume, 2005.
HORODYSKI, G. S. O artesanato dos Campos Gerais do Paraná. Universidade do Vale do Itajaí, Balneário de Camboriú, 2006.
JUNQUEIRA, L. P. Intersetorialidade, transetorialidade e redes sociais na saúde. Revista de Administração Pública, v. 34, n. 6, p. 35-45, Rio de Janeiro: FGV, 2000.
KRONEMBERGER, D. Desenvolvimento Local Sustentável: uma abordagem prática. São Paulo: SENAC, 2011.
KRUCKEN, L. Design e território - Valorização de identidades e produtos locais. Studio Nobel, 2009.
MEEHEDFF, C. G. Trabalho, renda e participação social: questões básicas para a atuação de conselheiros e técnicos municipais. Brasília: Plano Editora, 2002.
MENDOZA, C. O turismo rural comunitário na América Latina: gênesis, características e políticas. In: BARTHOLO, R.; SANSOLO, D. G.; & BURSZTYN, I. (Orgs.). Turismo de base comunitária: Diversidade de olhares e experiências brasileiras. Rio de Janeiro: Letra e Imagem, 2009. p. 25-44.
MOLINA, S. Turismo: metodologia e planejamento. Bauru, SP: Edusc, 2005.
MOOESCH, M. Dimensão social. In: BENI, M. C. (Org.). Turismo: planejamento estratégico e capacidade de gestão – desenvolvimento regional, rede de produção e clusters. Barueri, SP: Manole, 2012. p. 203-218.
SEN, A. Development as Freedom. Oxford: Oxford University Press, 1999.
SILVA, E. K. R. Design e artesanato: um diferencial cultural na indústria do consumo. UFC. Disponível em: Recuperado em: 16 abr. 2023.
SILVEIRA, C. M. Miradas, métodos, redes - o desenvolvimento local em curso. In: SILVEIRA, Caio Márcio & COSTA REIS, Liliane (Orgs.). Desenvolvimento local - dinâmicas e estratégias. Rio de Janeiro: Comunidade Solidária / Governo Federal / Rits.
SOUSA, B. R. de; MELO, R. de S.; OLIVEIRA, V. V. de. Produção artesanal associada ao turismo em Ilha Grande de Santa Isabel (Parnaíba-PI). Cultura e Turismo, v. 8, n. 2, p. 137-156, 2014. Disponível em: www.uesc.br/revistas/cultura e turismo. Acesso em: 16 abr. 2023.
TEDESCO, J. C. Artesanato, territorialidades étnicas e agricultura familiar: dinâmicas socioculturais e mercantis no meio rural: o caso da rota das Salamitas. In: DAVID, Cesar de; VARGAS, Daiane Loreto de. Saberes tradicionais e artesanato: expressões culturais do campo brasileiro. São Leopoldo: Oikos, 2018. p. 15-43.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 RITUR - Revista Iberoamericana de Turismo

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Os Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de publicação simultaneamente disponibilizada de acordo com uma Licença Creative Commons 4.0 Brasil, permitindo o compartilhamento sem fins lucrativos de sua obra pelo seu uso/citação de modo referenciado (com reconhecimento da autoria e publicação nesta revista).