The integration of artisanal cheese in the tourism production chain: a study of the municipalities of Currais Novos and Tenente Laurentino Cruz/RN
DOI:
https://doi.org/10.28998/ritur.V15.N2.A2025.pp118-136.19506Keywords:
Artisanal cheese, Cultural tourism, Gastronomy, Seridó PotiguarAbstract
In the Seridó region of Rio Grande do Norte, gastronomy is present in the cultural identity scene. Among the products manufactured and sold in the region, artisanal cheese stands out. The research aims to analyze the production of artisanal cheese in relation to its integration into the tourism production chain based on the experiences of a producer from the city of Currais Novos/RN and one from the city of Tenente Lauretino Cruz/RN. Methodologically, this is an exploratory and descriptive study that uses semi-structured interviews with two artisanal cheese producers and entrepreneurs to collect qualitative information. In addition, it uses bibliographical research, contact via WhatsApp and visits to two cheese factories. Theoretically, the research draws on studies on culture, cultural heritage, gastronomy and cultural tourism. The results indicate that despite the particularities of the two producers studied, both have potential for inclusion in the tourism production chain, especially for gastronomic tourism.
Downloads
References
ARANTES, Antônio Augusto. O que é Cultura Popular. Editora Brasiliense: São Paulo, 1998.
BATISTA, Cláudio Magalhães. Memória e Identidade: Aspectos relevantes para o desenvolvimento do turismo cultural. Caderno Virtual de Turismo, vol. 5, núm. 3, 2005.
BEZERRA, Deyvid Medeiros. Roteiro cultural: produção associada ao turismo em Currais Novos - RN. Orientador: Eduardo Cristiano Hass da Silva. 2024. 31 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Turismo) - Faculdade de Engenharia, Letras e Ciências Sociais do Seridó, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Currais Novos, RN, 2024.
BRASIL. Ministério do Turismo. Turismo cultural: orientações básicas. 3. ed. Brasília, DF: Ministério do Turismo, 2010.
BRASIL. Ministério do Turismo. Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas. Associação de Cultura Gerais. Manual para o desenvolvimento e a integração de atividades turísticas com foco na produção associada. Brasília: Ministério do Turismo, 2011.
CAVIGNAC, Julie; et. al. Comida da Terra: notas sobre o sistema alimentar do Seridó. Natal: Sebo Vermelho, 2018.
DIAS, Reinaldo; AGUIAR, Marina Rodrigues de. Fundamentos do Turismo: conceitos, normas e definições. Campinas, SP: Editora Alínea, 2002.
GALEGO DA SERRA. Entrevista concedida a xxxxxxxx, 2024.
GÂNDARA, J. M. G. Reflexões sobre o turismo gastronômico na perspectiva da sociedade dos sonhos. In: NETTO, A. P.; ANSARAH, M. G. dos R. Segmentação do mercado turístico: estudos, produtos e perspectivas. Barueri, SP: Manole, 2009. p. 179-194.
GOMES, Danilo Cortez. “Tirando leite de Pedra”: a dinâmica econômica do Seridó Potiguar. Revista de Desenvolvimento Econômico – RDE. Ano XIX , v. 3, n 38, 2017. Disponível em: https://revistas.unifacs.br/index.php/rde/article/view/4658.
LARAIA, Roque de Barros. Cultura: um conceito antropológico. Rio de Janeiro: Jorge Zahar, 2001.
MUNDIAL DO QUEIJO DO BRASIL. 3º Mundial do Queijo. São Paulo, 2024. Disponível em: https://mundialdoqueijodobrasil.com/. Acesso em: 14 maio, 2024.
PEREIRO PÉREZ, Xerardo. Turismo cultural: uma visão antropológica. El Sauzal (Tenerife. España): ACA y PASOS, RTPC. 2009.
RAFAEL DO QUEIJO. Entrevista concedida a xxxxxxxxxxxxxxxxx, 2023.
SANTOS, Daianna Marques dos. História da gastronomia mundial. Indaial: UNIASSELVI, 2018.
SANTOS, José Luiz dos. O que é Cultura. Brasiliense: São Paulo, 1993.
SILVA, Eduardo Cristiano Hass da. Inventário cultural da comunidade do Trangola: um olhar para a Zona Rural de Currais Novos/RN. Currais Novos, RN: UFRN/PROEX/ FELCS, 2024.
SCHLÜTER, Regina G. Gastronomia e turismo. São Paulo: Aleph, 2003.
TAVEIRA, Marcelo da Silva. Inventário Turístico de Currais Novos-RN. Currais Novos: UFRN, 2023a.
TAVEIRA, Marcelo da Silva (coord.). Inventário turístico: Tenente Laurentino Cruz - edição 2022-2023. Currais Novos, RN: UFRN/FELCS, 2023b.
Downloads
Published
How to Cite
Issue
Section
License
Copyright (c) 2025 RITUR - Revista Iberoamericana de Turismo

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.
Autores que publicam nesta revista concordam com os seguintes termos:
- Os Autores mantém os direitos autorais e concedem à revista o direito de publicação simultaneamente disponibilizada de acordo com uma Licença Creative Commons 4.0 Brasil, permitindo o compartilhamento sem fins lucrativos de sua obra pelo seu uso/citação de modo referenciado (com reconhecimento da autoria e publicação nesta revista).