The integration of artisanal cheese in the tourism production chain: a study of the municipalities of Currais Novos and Tenente Laurentino Cruz/RN

Authors

  • Fernanda Rayssa da Silva Universidade Federal do Rio Grande do Norte
  • Eduardo Cristiano Hass da Silva Universidade Federal do Rio Grande do Norte

DOI:

https://doi.org/10.28998/ritur.V15.N2.A2025.pp118-136.19506

Keywords:

Artisanal cheese, Cultural tourism, Gastronomy, Seridó Potiguar

Abstract

In the Seridó region of Rio Grande do Norte, gastronomy is present in the cultural identity scene. Among the products manufactured and sold in the region, artisanal cheese stands out. The research aims to analyze the production of artisanal cheese in relation to its integration into the tourism production chain based on the experiences of a producer from the city of Currais Novos/RN and one from the city of Tenente Lauretino Cruz/RN. Methodologically, this is an exploratory and descriptive study that uses semi-structured interviews with two artisanal cheese producers and entrepreneurs to collect qualitative information. In addition, it uses bibliographical research, contact via WhatsApp and visits to two cheese factories. Theoretically, the research draws on studies on culture, cultural heritage, gastronomy and cultural tourism. The results indicate that despite the particularities of the two producers studied, both have potential for inclusion in the tourism production chain, especially for gastronomic tourism.

Downloads

Author Biographies

Fernanda Rayssa da Silva, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Graduada em Turismo pela Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN), campus Faculdade de Engenharia, Letras e Ciências Sociais do Seridó (FELCS). Graduanda em Administração na mesma instituição.

Eduardo Cristiano Hass da Silva, Universidade Federal do Rio Grande do Norte

Professor do Curso de Turismo da Faculdade de Engenharia, Letras e Ciências Sociais do Seridó (FELCS) da Universidade Federal do Rio Grande do Norte (UFRN). Doutor em Educação pela Universidade do Vale do Rio dos Sinos (UNISINOS). Mestre, graduado (licenciatura e bacharelado) em História pela Pontifícia Universidade Católica do Rio Grande do Sul (PUCRS). Integrante do Grupo de Pesquisa Turismo, Sociedade & Território. Editor da Revista Turismo, Sociedade & Território (2021-atual). Atua principalmente nas áreas de Patrimônio Cultural, História da Educação, Turismo Cultural e Ensino de História.

References

ARANTES, Antônio Augusto. O que é Cultura Popular. Editora Brasiliense: São Paulo, 1998.

BATISTA, Cláudio Magalhães. Memória e Identidade: Aspectos relevantes para o desenvolvimento do turismo cultural. Caderno Virtual de Turismo, vol. 5, núm. 3, 2005.

BEZERRA, Deyvid Medeiros. Roteiro cultural: produção associada ao turismo em Currais Novos - RN. Orientador: Eduardo Cristiano Hass da Silva. 2024. 31 f. Trabalho de Conclusão de Curso (Graduação em Turismo) - Faculdade de Engenharia, Letras e Ciências Sociais do Seridó, Universidade Federal do Rio Grande do Norte, Currais Novos, RN, 2024.

BRASIL. Ministério do Turismo. Turismo cultural: orientações básicas. 3. ed. Brasília, DF: Ministério do Turismo, 2010.

BRASIL. Ministério do Turismo. Serviço Brasileiro de Apoio às Micro e Pequenas Empresas. Associação de Cultura Gerais. Manual para o desenvolvimento e a integração de atividades turísticas com foco na produção associada. Brasília: Ministério do Turismo, 2011.

CAVIGNAC, Julie; et. al. Comida da Terra: notas sobre o sistema alimentar do Seridó. Natal: Sebo Vermelho, 2018.

DIAS, Reinaldo; AGUIAR, Marina Rodrigues de. Fundamentos do Turismo: conceitos, normas e definições. Campinas, SP: Editora Alínea, 2002.

GALEGO DA SERRA. Entrevista concedida a xxxxxxxx, 2024.

GÂNDARA, J. M. G. Reflexões sobre o turismo gastronômico na perspectiva da sociedade dos sonhos. In: NETTO, A. P.; ANSARAH, M. G. dos R. Segmentação do mercado turístico: estudos, produtos e perspectivas. Barueri, SP: Manole, 2009. p. 179-194.

GOMES, Danilo Cortez. “Tirando leite de Pedra”: a dinâmica econômica do Seridó Potiguar. Revista de Desenvolvimento Econômico – RDE. Ano XIX , v. 3, n 38, 2017. Disponível em: https://revistas.unifacs.br/index.php/rde/article/view/4658.

LARAIA, Roque de Barros. Cultura: um conceito antropológico. Rio de Janeiro: Jorge Zahar, 2001.

MUNDIAL DO QUEIJO DO BRASIL. 3º Mundial do Queijo. São Paulo, 2024. Disponível em: https://mundialdoqueijodobrasil.com/. Acesso em: 14 maio, 2024.

PEREIRO PÉREZ, Xerardo. Turismo cultural: uma visão antropológica. El Sauzal (Tenerife. España): ACA y PASOS, RTPC. 2009.

RAFAEL DO QUEIJO. Entrevista concedida a xxxxxxxxxxxxxxxxx, 2023.

SANTOS, Daianna Marques dos. História da gastronomia mundial. Indaial: UNIASSELVI, 2018.

SANTOS, José Luiz dos. O que é Cultura. Brasiliense: São Paulo, 1993.

SILVA, Eduardo Cristiano Hass da. Inventário cultural da comunidade do Trangola: um olhar para a Zona Rural de Currais Novos/RN. Currais Novos, RN: UFRN/PROEX/ FELCS, 2024.

SCHLÜTER, Regina G. Gastronomia e turismo. São Paulo: Aleph, 2003.

TAVEIRA, Marcelo da Silva. Inventário Turístico de Currais Novos-RN. Currais Novos: UFRN, 2023a.

TAVEIRA, Marcelo da Silva (coord.). Inventário turístico: Tenente Laurentino Cruz - edição 2022-2023. Currais Novos, RN: UFRN/FELCS, 2023b.

Published

2025-05-31

How to Cite

Silva, F. R. da, & Silva, E. C. H. da. (2025). The integration of artisanal cheese in the tourism production chain: a study of the municipalities of Currais Novos and Tenente Laurentino Cruz/RN. RITUR - Revista Iberoamericana De Turismo, 15(2), 118–136. https://doi.org/10.28998/ritur.V15.N2.A2025.pp118-136.19506

Similar Articles

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 > >> 

You may also start an advanced similarity search for this article.